Börja med yoga

Yoga handlar inte bara om att blunda och andas som kanske många tror utan det är faktiskt även en alldeles utmärkt form av motion på flera sätt.

Fördelarna med yoga är många, inte minst så bidrar yoga till en bättre hälsa. Med hjälp av yoga kan man dessutom sänka sitt blodtryck, stärka sina muskler samt förbättra sin andning eftersom man lär sig andas med hela sin lungkapacitet. Yoga har även visat sig ha positiva effekter på personer med astma och diabetes. Dessutom blir man genom yoga också friskare i sinnet genom att man lindrar stress, lugnar tankarna samt förbättrar koncentrationen.

För att få ut maximalt av sina yogaövningar kan det vara bra om man har en del tillbehör. En yogamatta att sitta, ligga och stå på när man gör övningar är nästan en nödvändighet eftersom golvet som bekant kan bli lite hårt i längden. Andra tillbehör som också kan vara bra är bland annat en gymboll samt en så kallad foam roller.

Yogan härstammar ursprungligen från Indien med anor så långt tillbaka som 3000 f.Kr. Genom århundradena har en rad olika typer av yoga utvecklats som till exempel rajayoga, hathayoga, karmayoga, bhaktiyoga samt bikramyoga.

Hathayoga är den vanligaste formen av yoga i västvärlden och har som syfte att med hjälp av olika fysiska övningar, koncentration och meditation öka bland annat kroppsmedvetenheten, energinivån samt välbefinnandet.

Den som vill ha en riktig utmaning bör pröva bikramyoga. Den här typen av yoga utövas i lokaler med en temperatur på över 40 grader samtidigt som det är hård träning där man gör 26 olika ställningar två gånger. Anledningen till att bikramyoga utövas i så pass varm lokal är att värmen ökar kroppens flexibilitet samtidigt som den avgiftas och stabiliseras.