Den ultimate guiden till Yoga för en bättre sömn

Om du har problem med att somna på natten, vaknar upp under sömnen, eller känner dig trött när du vaknar, kan Yoga vara lösningen. Forskning visar att Yoga kan hjälpa till att reducera stress och ångest, förbättra kroppshållning och andning, samt öka flexibilitet och styrka. Men, det kan också hjälpa dig att sova bättre!

Här är allt du behöver veta om Yoga för en bättre sömn:

Varför Yoga hjälper dig att sova bättre
Yoga kan hjälpa till att lugna ditt sinne och kropp, vilket kan göra det lättare för dig att somna och sova bättre. Många Yoga-övningar fokuserar på djupandning, vilket hjälper till att minska stress och ångest, vilket kan hålla dig vaken på natten. Yoga kan också hjälpa till att öka blodcirkulationen och minska spänningar i kroppen, vilket kan göra det lättare att slappna av och sova djupare.

Bästa Yoga-övningarna för att förbättra sömnen
Här är några av de bästa Yoga-övningarna för att hjälpa dig att sova bättre:

1. Balasana (Barnets Pose)
Barnets Pose är en av de mest avslappnande Yoga-övningarna, vilket gör det till en perfekt övning för att hjälpa dig att somna. Denna övning sträcker ut ryggraden, höfterna och lårbenen, samtidigt som den hjälper till att lugna sinnet.

2. Viparita Karani (Ben uppför väggen Pose)
Denna pose hjälper till att öka blodcirkulationen i kroppen, vilket kan hjälpa dig att slappna av och somna bättre. Lägg dig på golvet med benen uppför väggen och slappna av i 5-10 minuter.

3. Savasana (Liket Pose)
Savasana är en av de mest avslappnande Yoga-övningarna, där du ligger på ryggen och slappnar av helt. Detta är en utmärkt övning för att minska stress och ångest, vilket kan hjälpa dig att sova bättre.

4. Supta Baddha Konasana (Liggande Butterfly Pose)
Denna pose sträcker ut höfterna och ljumskarna och kan hjälpa till att lindra spänningar i kroppen. Det är också en avslappnande pose som kan hjälpa dig att somna bättre.

5. Pranayama (Andningsövningar)
Pranayama är andningsövningar som kan hjälpa till att minska stress och ångest. Det kan också hjälpa till att öka syretillförseln till hjärnan och kroppen, vilket kan bidra tillen bättre sömn. Här är några enkla andningsövningar som du kan prova:

 • Nadi Shodhana (Alternativ näsborre-andning)
 • Ujjayi (Havets andning)
 • Brahmari (Humlande andning)

Yoga-rutiner för en bättre sömn
En daglig Yoga-rutin kan hjälpa till att förbättra sömnen. Här är en Yoga-rutin som du kan prova:

 • Uttanasana (Stående framåtböjning)
 • Balasana (Barnets Pose)
 • Viparita Karani (Ben uppför väggen Pose)
 • Savasana (Liket Pose)
 • Pranayama (Andningsövningar)

Gör varje övning i minst 5 minuter, och avsluta med några minuter av meditation.

Tips för att få ut det mesta av din Yoga-praktik för sömn

Här är några tips för att få ut det mesta av din Yoga-praktik för sömn:

 • Gör Yoga-rutinen regelbundet, helst varje dag.
 • Prova olika Yoga-övningar för att se vilka som fungerar bäst för dig.
 • Gör Yoga-rutinen minst en timme före sänggåendet.
 • Skapa en avslappnad och tyst miljö när du gör Yoga-övningarna.
 • Använd en matta eller en filt för extra stöd och bekvämlighet.

Att integrera Yoga i din dagliga rutin kan hjälpa dig att förbättra sömnen och känna dig mer avslappnad och utvilad på morgonen. Prova de olika Yoga-övningarna och rutinerna för att hitta vad som fungerar bäst för dig.

Om du vill läsa mer om Yoga och sömn kan du besöka Kexx.se. Där finns det flera artiklar om Yoga och sömn, inklusive tips om hur du kan använda Yoga för att förbättra din sömn och lugna ditt sinne. Du hittar också olika Yoga-övningar och rutiner för en bättre sömn, samt information om hur Yoga kan hjälpa dig att hantera stress och ångest. Besök Kexx.se för att lära dig mer om Yoga och sömn!