Hjälpmedel för yoga

Yoga är en träningstrend som började växa sig stark i Sverige för ett tiotal år sedan. I början ansåg många det vara en konstig träningsform som förknippades med asiatisk religion. Men idag är yogan helt accepterad i samhället och allt fler får upp ögonen för dess fördelar.

Många utövar även yoga hemma vilket är mycket lätt. En del av de redskap som man kan använda sig av för att utöva träningen maximalt är följande:

Yogablock

De flesta yogablocken är av äkta kork även om det inte finns något som säger att det absolut måste vara tillverkade av just detta material. Blocket kan liknas med en fotpall som yogaövningar kan göras på. Yogablock går lättast att köpa i affärer som är inriktade mot yoga. 

Big Ball/Gymball

Den mycket stora bollen av gummi har använts både inom skolgymnastiken och inom äldrevården. Bollen är ett bra träningsredskap som gynnar både balans och smidighet. Gymball går att köpa på vanliga sportbutiker då många träningsprogram för hemmatränaren innehåller övningar med bollen.

Foam rollers

Foam Rollers finns i flera olika namn beroende lite på var den säljs. Det är en skumgummifylld rulle med relativt hård stuns vilken går att använda i många stretchövningar. Rullen är främst användbar för att träna upp bålen och massera andra kroppsdelar.

Yogamattan

Kanske det mest klassiska tillbehöret till yogautövare. De finns i en rad färger, tjocklekar och former. Den liknar en vanlig träningsmatta med bra grepp, slitstarkt material och lätt att rulla ihop.

Balansplatta

Det är många ställningar i yoga som kan kräva en del balans, vilket är något man kan träna upp med hjälp av en balansplatta. Övningar på denna kommer även att träna upp bålmuskulaturen, vilket ger ökad stabilitet.

Yogaband

Yogaband är en förstärkt rem av ren bomull. Dessa band kan användas i flera olika övningar både för koncentration och avslappning.

Yogapall

En yogapall är utformad för att underlätta huvudstående. den är gjord för att inte belasta nacken, vikten läggs istället på axlarna, vilket är mycket mer skonsamt. Den är perfekt för nybörjare som aldrig utfört liknande moment förut.