Hitta din yogaform

Det sägs att yoga innebär ett livslångt lärande, att det är omöjligt att bli fullärd. Här kan du läsa om olika fördelar med yoga Yoga är prestigelöst och det viktigaste är att hitta det som fungerar för varje enskild person. Med det sagt så finns det ändå några grunder som är gemensamma för de flesta yogaformer och som utgör en bra början på din yogapraktik, exempelvis andningen.

Vad behöver du för att praktisera yoga?

Var du väljer att yoga, vad du har på dig och vilken typ av utrustning du har är däremot mindre viktigt. För nybörjaren kan det räcka med mjuka, bekväma kläder och ett mjukt underlag. Efter ett tags praktiserande vill de flesta ändå investera i särskilda yogatillbehör så som en yogamatta och yogablock. För vissa lockar det även att investera i böcker om yoga och ett bra utbud kan du hitta här.

Den viktiga andningen

Andningen är en av de viktigaste komponenterna inom yogan. Exempelvis Ashtanga-yogan, en kraftfull och fysisk yogaform, bygger på att du gör en serie vinyasas vilket innebär att dina rörelser och din andning är synkroniserade. Här kan du läsa mer om olika yogaformer Den speciella andning du använder inom Ashtanga-yogan kallas ujjayiandning och sker genom näsan vilket skapar ett slags väsande ljud. Ujjayiandningen syftar till att förlänga andetagen och underlätta synkroniseringen med rörelserna.