Yoga för koncentration

Yoga förknippas av många som en koncentrationsträning där man följer instruktörens rörelser för att både hitta balans i kropp och själ.

Lotus yogaEn del ser det som flummigt medan andra upplever det som mycket avslappnande. Men yoga är inte enbart övningar för de som vill slappna av i muskler, leder och själ. Många övningar tränar upp koncentrationen och att fokusera på en enda sak.

Att just koncentrera sig så pass mycket att allt fokus ligger på en enda tanke eller en enda rörelse är något som professionella idrottsutövarna har tagit till sig.  En del använder yogaövningar för att koncentrera sig inför en match eller annan viktig prestation. När media, träningsledning och kompisar skapar ett yttre tryck gäller det att kunna försvinna från allt detta för att lägga allt fokus på en enda sak, ett enda match, en enda turnering, ett enda lopp. Detta kan som vi antyder handla om en fotbollsspelare inför en viktig match, en pokerspelare inför en viktig turnering eller en hundrameterslöpare inför det där finalheatet inför tusentals åskådare.

Men det handlar inte enbart om att lära sig lägga bort de yttre faktorerna utan även om att kunna fokusera sina tankar kring en målbild. Att jobba med målbilder är något som väldigt många coacher gör inom sportvärlden. Det handlar om att se sig själv vara den som först springer över mållinjen eller känna känslan i kroppen när bollen far iväg mot krysset på fotbollsmålet. Det handlar om att jobba mot de inre faktorerna och inte bry sig så mycket om de yttre faktorerna.

Hur man hittar detta fokus och vad man behöver göra för att få upp målbilder i tanken är olika från person till person. Men allt fler väljer yogan då den i grunden just handlar om att fokusera kroppen både tankemässigt och fysiskt.