Behandla smärta

Det finns flera former av yoga och gemensamt för alla formerna är att de kan förebygga skador på kroppen. Genom att kroppen är i balans och harmoni minskar riskerna för led- och muskelskador. Yoga kan även användas som rehabilitering. I Sverige har en särskild medicinsk yoga, Mediyoga, utvecklats som har hjälpt många människor att tillfriskna.

Mediyoga är anpassad för de flesta psykiska och fysiska begränsningar, den finns anpassad för liggande patienter och för sittande förutom de som har full rörlighet. Denna form av yoga är en mer meditativ form av yoga där andnings- och kroppsövningar utförs i kombination av meditation. Den hjälper patienten till bättre stabilitet, större lugn, harmoni och medvetenhet. Mediyoga utvecklades genom hundratals vetenskapliga studier om yogans effekter utförd både genom kliniska tester som terapeutiskt arbete och det pågår ständig forskning kring dess effekter. Mediyogan används mer och mer som ett komplement till den traditionella sjukvården.

Har en skada redan uppstått och man vill ta ett steg till i sin rehabilitering kan det vara lämpligt att uppsöka en naprapat. Av en naprapat kan du få behandling mot din smärta på ett sätt som utgår från orsaken till din smärta. En väletablerad kedja naprapater är naprapatiska.se som har kliniker i Stockholmsområdet.

Medicinsk Yoga

En naprapat arbetar med stela leder och akupunktur. Naprapaten använder även triggerpunkter, ställen på kroppen som behandlas med tryck för att lokalisera upphovet till smärtan. Behandlingen av patienten sker med händerna för att få lederna att fungera, vilket enligt naprapatin är ett måste för att kroppens muskler att fungera. En naprapat menar att om du har huvudvärk så är det inte säkert att skälet till det onda sitter i huvudet utan bara att symtomen finns där.

De vanligaste behandlingarna är för ryggont, stel nacke och ledbesvär. Smärtorna som bör behandlas kan finnas överallt på kroppen, från huvudvärk till problem med foten. Under behandlingen ligger du oftast på mage på en speciell bänk. Naprapaten arbetar med att kartlägga varifrån skadan har uppkommit. Felaktig arbetsställning kan vara en anledning, stressig arbetssituation en annan. Även idrottsskador kan behandlas framgångsrikt av en naprapat. Tennisarmbåge och golfarmbåge behandlas även de framgångsrikt med naprapati.

Känns det som en mer övergående smärta, vilket det i många fall är, finns det behandlingar man kan göra hemma.

  • Ryggsmärta – fortsätt att röra dig. Du blir bara stelare av att sitta still och vara försiktig med ryggen. I den mån det går ska du motionera och leva normalt. 
  • Huvudvärk – vila och mörker brukar göra susen. Stäng in dig i ett mörkt rum utan någon musik eller teve på i bakgrunden. Ta en huvudvärkstablett och försök sova bort det värsta.
  • Knän – om du motionerar och får ont i knäna kan du vara på väg att få löparknä. Var försiktig med träningen under några veckor tills smärtan är borta. träna även upp musklerna runt knäna så de orkar din vikt.
  • Svullnader –  dessa går ned sig med is. Ett litet mildare alternativ är mjöl i en fryspåse som legat i frysen under natten. Den formar sig mer efter kroppen och blir inte samma isande kyla.
  • Ögon – torra och irriterande ögon kan ha flera orsaker. Har du inte fått in smuts i ögonen är det möjligt att du sitter framför en skärm för mycket. Köp återfuktande ögondroppar och ta många pauser om du fortsätter sitta vid datorn eller teven.
  • Magont – kommer det tillsammans med diarré eller kräkningar kan det vara vinterkräksjuka eller matförgiftning. Här ska man vara aktsam så man inte blir uttorkad. Försök dricka så mycket vatten du kan. Fortsätter längre än två-tre dagar måste du kontakta vårdcentral.