Åldras med hälsan i behåll

När vi åldras påverkas kroppen på flera olika sätt. Hälsan är i regel något vi måste vara mer noga med ju äldre vi blir då den snabbare försämras. Här nedan listar vi några av de saker man borde hålla koll på som man åldras för att fortsätta kunna vara hälsosam.

Balansen

Vårt balanssinne är något vi lätt tar för givet som ung. Men ju äldre vi blir desto mer problem kan vi uppleva med balansen. Och tillsammans med det faktum att vi lättare gör illa oss när vi ramlar och vårt läkekött blivit sämre kan fallskador vara väldigt allvarliga för äldre. Balansen är dock något man kan träna upp, även när man blir äldre. Det finns flera övningar man kan göra i hemmet som kan förbättra balanssinnet.

Hörseln

Hörseln är också något som försämras med åren. Faktum är att det börjar bli sämre redan i mitten av 20-årsåldern. Ju äldre man blir desto mer påverkad blir man och det finns många personer idag som egentligen borde använda en hörapparat som kanske inte ens insett att det gått så långt. När man börjar bli äldre är det varmt rekommenderat att göra ett hörseltest allt emellanåt. Det är för övrigt något man kan få gjort helt gratis. Att få chansen att höra som man gjorde förr är aldrig något man kommer att ångra.

Minnet

Som många även vet kan minnet också bli sämre med åldern. Det påverkar dock olika personer i olika utsträckning. Oavsett ens förutsättningar kan man dock dra nytta av minnesträning av olika slag. Men vi har även sett förbättringar av minnet med hjälp av mer traditionell träning. Samtidigt är det viktigt att veta att sämre minne inte betyder demens eller ens början till demens.

Få hjälp

Det kan vara svårt att motivera sig när ens sinnen börjar försvagas. Se till att få hjälp med detta. Kontakta sjukvården eller annat som kan hjälpa dig med balansträning, problem med hörseln eller om minnet börjar svikta. Var ärlig både mot dig själv och de i din omgivning att du är i behov av hjälp.