Kost och Yoga
Yoga är inte bara en träningsform, yoga är en livsstil och vissa kan till och med benämnda den som en religion, en tro. För oss är yogan ett sätt att leva, ett sätt att ge kroppen de verktyg den behöver för att fungera så optimalt som möjligt. En viktig del i yogan är kosten, den näring vi tillför vår kropp.
Ett enkelt sätt att förklara vilken kost som är bäst för oss är den kost som är så ”ren” och ”naturlig” som möjligt. Utan onödiga tillsatser eller bekämpningsmedel, men bra råvaror, gärna ekologiska. Det gäller att tillföra kroppen den energi den behöver för att fungera på bästa sätt.
Enligt Yogan är vi indelas maten i tre typer, likt ayervedan, sattvisk, rajasisk och tamasisk. Dessa är även benämningar på de delar människan är skapt av, även kallad gunas, där vårt beteende, vår hälsa och vårt tänkande spelar en roll. De tre olika gunas är;
- Raja – Rastlöshet, ilska, stress och aktivitet
- Tamas – Slöhet, lättja eller tröghet
- Sattva – Harmoni och balans, renhet, hälsa och välbefinnande
Alla människor har en viss del av gunas och sammansättningen styrs av hur vi är som person, hur vi mår och hur vi lever. Den egenskap som man ständigt vill få mer av, för att komma i balans är sattva, därför är det bra att äta en kost som är stärkande för sattva, för att balansera upp kroppen och nå välbefinnande.
En sattvisk kost är en kost helt baserad på vegetarisk kost där frukt och färska bär har en stor betydelse. Några livsmedel som är godkända för sattvisk kost är;
- Frukt och grönsaker
- Juicer av frukt och bär
- Fullkornsbröd
- Baljväxer
- Spannmål
- Groddar
- Nötter
- Frön
- Honung
- Örter
- Mejeriprodukter utan animalisk löpe
Enligt yogan är det denna kost man ska basera sitt näringsintag på och intar man en kost enligt sattvisk anda har man lättare att känna välbefinnande, öka sitt medvetande och bli mera kreativ. En del i den sattviska kosten som blivit mycket populär idag är ”Raw Food” men vad som är viktigt är att framförallt äta en kost som är så ren som möjligt, gärna ekologisk.
Vad som också är viktig enligt Yogan är hur man äter. Ett riktmärke är att man som mest ska fylla halva magsäcken med mat, fylla en fjärdedel med vätska och låta en fjärdedel vara tomt. Man ska aldrig äta sig helt mätt. Detta för att kroppen ska funger så ortimlt som möjligt och inte behöva lägga för stor energi åt matsmältningen.
Inspiration till texten är delvis hämtad från alltomyoga.se.